Дневник

Rozali.com » Дневник » Дневник на lidenceto » Здраве

Дневник на lidenceto

Цигарите вредят повече на мъжкия мозък

Написано на 05 Април 2012, 16:05 ч.

Цигарите са вредни за мозъка, особено на мъжете пушачи. Те са склонни към по-бързо понижаване на умствените функции, в сравнение с мъжете, които не пушат, сочи ново британско проучване. 
Резултатите обаче не показват подобна връзка, между тютюнопушенето и когнитивния упадък, при пушачки.
 
Не е ясна точната причина за това различие. Според едно от предположенията жените са по-защитени, защото пушат по-малко цигари на ден, отколкото мъжете, и за по-малко години. Други навици, свързани с начина на живот на мъжа, като по-високата консумация на алкохол, също са възможна причина, смятат учените. 
 
В проучването участват около 6 000 мъже и над 2 100 жени. Учените оценяват умствените им способности, като за целта доброволците решават пет различни когнитивни теста. Участниците са тествани още два пъти, през 5-годишен период.
 
По-бързо понижаване на умствените функции се отчита при настоящи мъже пушачи на средна възраст, отколкото при тези, които никога не са пушили.  
 
При мъжете, които отскоро са бивши пушачи, се забелязва по-голям спад в уменията за комплексно мислене, отколкото мъжете, които никога не са били пушачи.
 
При дългосрочно отказалите цигарите обаче не се наблюдава по-голям когнитивен спад, от този при мъжете, които никога не са пушили цигари.
 
Според учените отрицателните ефекти на тютюнопушенето върху паметта и мисловните умения постепенно намаляват с всяка година живот без цигари. Добри резултати се отчитат 10 години след отказване на тютюнопушенето.
 
Не е изненадващо, че пушенето е свързано с по-бързи темпове на понижение на умствените функции. Доказано е, че тютюнопушенето е рисков фактор за деменция. Увеличава и риска от сърдечни и белодробни заболявания – здравословни проблеми, които са свързани с нарушения на паметта.
 
Резултатите са публикувани в Archives Of General Psychiatry.


Коментари: 0

Все още няма коментари за "Цигарите вредят повече на мъжкия мозък".

Добави коментар.

Още от личния дневник на lidenceto

Новини


РЕКЛАМА

Автори в Дневник Rozali

Хороскоп за деня


Реклама

Топ оферти

Здраве

Той и тя